Výlet 2., 3.B - Pasíčka

Výlet 2., 3.B - Pasíčka
21. 06. 2024

V pátek 21. června jsme se vydali na výlet do Záchranné stanice v Pasíčkách, kde děti z druhé třídy a třetí B měly možnost vidět mnoho zajímavých zvířat a získat cenné informace o jejich životě a ochraně. Bylo to nezapomenutelné dopoledne plné zážitků a nových poznatků.

Setkání s albínskou fretkou a dalšími zvířaty

Jedním z vrcholů naší návštěvy bylo setkání s albínskou fretkou. Děti měly jedinečnou příležitost si tuto zvláštní fretku pohladit a dozvědět se o jejím specifickém zbarvení a chování. Vedle fretky jsme měli možnost vidět i další zvířata, která se do záchranné stanice dostala z různých důvodů, ať už kvůli zranění nebo kvůli tomu, že byla opuštěná.

Přijetí raněného kolouška

Náš výlet byl ozvláštněn příjmem zraněného kolouška, kterého přivezli během naší návštěvy. Děti tak mohly na vlastní oči vidět, jak probíhá přijímání nového zvířete do stanice a jak se o něj okamžitě začíná starat odborný personál.

Zajímavé informace a rady

Během prohlídky jsme se dozvěděli mnoho užitečných informací. Například jediný skutečně ověřený způsob, jak se zbavit lasiček, je umístit do jejich okolí trus většího predátora. Děti byly překvapené a zároveň zaujaté touto neobvyklou, ale účinnou metodou.

Program zaměřený na šelmy

Návštěva zahrnovala i speciální program zaměřený na šelmy, během kterého jsme se seznámili se všemi velkými šelmami žijícími v České republice. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého o rysovi, vlkovi a medvědovi.

  • Rys: Naučili jsme se, že se rysa nemusíme bát, protože je velmi plachý a byl by zázrak, pokud bychom ho zahlédly.
  • Vlci: Zjistili jsme, že vlci na člověka neútočí a pokud se cítí ohrožení, jen se chrání.
  • Medvědi: Dozvěděli jsme se, jak se chovat při setkání s medvědem – stát na místě a nehýbat se. Když se medvěd postaví na zadní nohy, pravděpodobně si nás jen prohlíží a brzy odejde. Pokud budeme medvědovi naznačovat, že jsme silnější a velcí, pravděpodobně to bude brát jako výzvu, kterou nepřežijeme. Nejlepší prevence když vstupujeme do míst, kde by mohli být medvědi je bavit se, nebo si zpívat a medvěda ani nezahlédneme.

Také jsme se dozvěděli zajímavý fakt o medvědech: věděli jste, že medvědí trus voní po tom, co medvěd snědl? A často opravdu voní příjemně, protože medvědi milují byliny. Tento malý detail děti velmi zaujal a přidal naší návštěvě další rozměr poznání. Stejně jako většina lidí miluje čokoládu s oříšky, pro medvědy je největší lahůdkou med s včelami.

Setkání se sovou sněžnou

V průběhu naší prohlídky jsme měli také jedinečnou příležitost vidět sovu sněžnou. Děti zjistily, že v Harry Potterovi je Hedvika bílá, ale ve skutečnosti je samec sovy sněžné bílý, zatímco samička je šedá. Tento detail byl velkým překvapením a přinesl spoustu dalších zajímavých diskuzí.

Návštěva Záchranné stanice v Pasíčkách byla nejen poučná, ale i velmi zábavná. Děti odcházely plné nových dojmů a vědomostí o zvířatech, jejich ochraně a životě v přírodě. Na závěr si mohly koupit suvenýry, či nanuky. Byl to krásný den, na který budou dlouho vzpomínat!

Fotogalerie: Pasíčka