Třídní výlet 8. třídy - „Iluze, klamy a alchymie v Praze“

Třídní výlet 8. třídy - „Iluze, klamy a alchymie v Praze“
13. 06. 2023

Říká se, že příjemné okamžiky utíkají rychle. A tak i nám utekl velice rychle výlet do Prahy. Ačkoli České dráhy nám příjezd zdramatizovaly, a to zpožděním o 45 minut, vše potom se odehrávalo již v poklidu a ve velmi veselé atmosféře.

V Muzeu fantastických iluzí jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli optické klamy a pořídili spoustu vtipných fotek. Obohaceni o cenné záběry jsme se vydali přes „povinná“ místa, jako jsou Staroměstské náměstí, kde jsme zhlédli promenádu apoštolů na Orloji, ochuzenou o restaurované exempláře, a Karlův most utišit protestující žaludky do McDonald’s.

Malé porce nám dodaly energii jenom na chvíli, my ji ale šli načerpat do Muzea alchymistů a mágů staré Prahy. Podívali jsme se do domu, kde bydlel mistr Edward Kelley a při návštěvě Prahy se zde bytoval sám William Shakespeare. Místa s příběhem máme rádi, dýchla na nás atmosféra středověku a úplně živě jsme viděli alchymisty snažící se přeměnit obyčejný kov ve zlato. Vystoupali jsme i na věž, odkud jsme měli Prahu jako na dlani.

Čekal nás ještě pěší výstup na Petřín (lanovkou jezdí jenom zbabělci, a to my nejsme!), některé v potu tváře a s bolestmi. Kromě krásných výhledů jsme byli odměněni atrakcí v podobě dvě stě let starého kolotoče. Neodolali jsme a nechali se svézt na kolotočových konících, někteří i víckrát. Dětská a vlastně i dospělácká radost byly nepopsatelné.

Odvážlivci ještě vystoupali na rozhlednu, než jsme se ztratili v zrcadlovém bludišti. Brzy jsme se ale zase našli a mohli obdivovat své proporce v různě zakřivených zrcadlech. Některé obrazy byly legrační, jiné silně inspirující.

Když jsme našli cestu ven, navštívili jsme velikána Máchu, tedy spíše jeho sochu, zanotovali si píseň „Láska je láska“ a vydali se na nádraží. Že se nám do cesty připletl hlouček bubnujících a tančících osob, byl nejspíš osud, a tak jsme se nechali strhnout a na Václavském náměstí si zatančili s nimi.

A protože nás zdrželo mlsání cestou na nádraží, museli jsme pak dohánět vlak. Podařilo se, a tak jsme dorazili utahaní (však jsme měli v nohách deset kilometrů po kamenné dlažbě), ale spokojení (najedení, vydovádění, i poučení).

Výlet se opravdu vydařil a my se budeme těšit na další společné akce.  Mgr. I. Šmaterová, tř. uč.

Fotogalerie: Výlet 8. tř. - Praha