Hrajme si i hlavou

Hrajme si i hlavou
26. 06. 2023

V pátek 23. 6. 2023 se naše škola vypravila na akci s názvem Hrajme si i hlavou, kterou již počtrnácté pořádala katedra fyziky Univerzity Hradec Králové ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Hradec Králové.

Čtyřicet pět příznivců přírodovědných předmětů, objevného bádání a zkoumání se autobusem přesunulo do kampusu Univerzity Hradec Králové. Tam si žáci obcházeli jednotlivé stánky s pokusy, kde objevovali, odhadovali a „pokusničili“. Za svou snahu byli odměněni „hlavouny“, které směnili za občerstvení, nebo nějakou drobnost. Mezi pořadateli z řad vysokoškoláků a jejich profesorů byl i sám Albert Einstein, který se s námi ochotně vyfotil.

Zkusili jsme si pracovat s newtonovskou kapalinou a kinetickým pískem, vyrobit octovou raketu a píšťalku z rukavice, přicházet na kloub fyzikálním záhadám. Nechyběla ani zábava v podobě obřího bublifuku a vodních hrátek, mohli jsme ochutnat různé druhy medu a seznámit se se způsoby jeho zpracování. V laboratořích jsme si vyzkoušeli, jak vzniká a šíří se zvuk, zkusili ovládat roboty a zavítali jsme do mlžné komory. Jako zlatý hřeb programu jsme v atriu fakulty sledovali pokusy s tekutým dusíkem.

Pokusům se nevyhýbaly ani naše paní učitelky. Ty nejstatečnější se dokonce sblížily s ohněm. Teď už víme, kdo je pro svou práci skutečně zapálený. Pro jistotu se potom nechaly „opláchnout“ vodní raketou.

Skvěle užitý den jsme samozřejmě zakončili u stánku s jídlem a pitím a dostatečně vydovádění jsme se potom nechali dovézt do školy.

Věda nás baví a nejvíc takto hravě ztvárněná! Tak zase za rok na 15. ročníku…

 

Mgr. Ivana Šmaterová

Fotogalerie: Hrajme si i hlavou