Tajemný výlet na hrad Houska a k Máchovu jezeru

Tajemný výlet na hrad Houska a k Máchovu jezeru
29. 06. 2022

Když jsme si na začátku školního roku po prázdninách sdělovali své zážitky z prázdnin, zjistili jsme tajemství, že nám pejsci odmítali vejít do hradu s chutným názvem Houska, obestřeným tajemstvím. 

Volba výletu byla tedy jasná. Pojedeme na Housku. A tak jsem se my, lovci záhad, vydali na hrad, kdežto se zmiňoval už Karel Hynek Mácha, v úterý 28. 6. Počasí nám přálo, ač v noci značně divoké, se ráno umoudřilo, dokonce i sluníčko se na nás usmálo a měli jsme štěstí i na průvodce, jelikož se nás ujal sám kastelán, pan Konopásek. Zajímavě vyprávěl o záhadách a historii hradu. Ale to jsme pocítili na vlastní kůži po příchodu do hradního areálu, kdy nám začala stávkovat elektronika. Ti citlivější z nás se cítili v hradní kapli velice špatně. Samozřejmě, vždyť pod námi byla zasypaná díra, vedoucí možná prý i do pekla. Tam jsme se v rámci prohlídky mohli i podívat. Měli jsme štěstí, všichni jsme se z něj vyškrábali nahoru. Míša, který na hradě slavil narozeniny, měl na konci prohlídky zamknout hradní bránu.

Výlet jsme si ještě zpestřili vyhlídkovou plavbou parníkem po Máchově jezeře, a dokonce i na koupání došlo, pro pořádek uvádím, že bylo dobrovolné.

Děkujeme MAS Holicko za štědrý finanční příspěvek, díky němuž jsme tento krásný výlet mohli absolvovat, a také panu Pištorovi za bezvadný dovoz a odvoz a trpělivost při snášení našeho zpěvu v autobuse.

Chcete-li si s námi připomenout zážitky z výletu, podívejte se na pár snímků ve fotogalerii.

Mgr. I. Šmaterová a sedmáci